Nem babyvest

Opskrift på en strikket nem baby vest, værs'go!

Jeg har efterhånden strikket ret mange veste. Især til Asger, der er en kold bette én. Og hvis du nu sidder og tænker 'hvordan dælen er det lige jeg gør' så har jeg lavet en lille DIY til dig.Jeg har indsat nogle videoer fra DropsDesign nederst til hjælp med lidt af hvert.

Du skal bruge pind 3 1/2. Om  det er almindelige pinde eller rundpinde er ligegyldigt. Jeg er selv ret glad for rundpinde.
Garn, der passer til pind 3 1/2. Det går 1-2 garnnøgler til. Alt efter størrelse. Miks gerne når du er blevet sej. Det er alletiders model til at lære at strikke striber og mønstre. Brug de midterste 34 (42) 50 m til at gå amok i.
Maskeholder. Til når der skal laves hals.

Opskrift:
Str.: 3 (6) 12 mdr.

Vesten strikkes i 1 stykke og syes eller hækles sammen i siderne til sidst.

Start:
Slå 46 (54) 62 masker op og strik 5 pinde rib ved at strikke 1 ret, 1 vrang.

Forsæt således: fra retsiden: alle masker ret. Fra vrangsiden: 6 masker ret, strik herefter vrang indtil de sidste 6 masker, de sidste 6 masker strikkes ret. Dvs. at de yderste 6 m i hver side hele tiden strikkes i retstrikning og de midterste 34 (42) 50 m i ret eller vrang). Jeg kan godt lige at strikke min vest i ret på forsiden, men man kan også lave mønster som rib eller firkanter, hvis man er til det. Det er i de midterste masker, der kan leges med den slags. Jeg har lavet et lille freestyle-mønster i bunden af denne vest. 

Når arbejdet måler 18 (20) 22 cm på retsiden, sættes de første 20 (24) 28 m på en maskeholder således; når du er på vrangpinden, sætter du de 20 (24) 28 m, der er på venstre side af pinden, på en maskeholder. Dvs. at du nu har nu 26 (30) 34 ’frie’ m + 20 (24) 28 ’låste’ m på maskeholderen. Maskerne på maskeholderen hviler imens du strikker venstre halvdel af forstykket. Du strikker herefter videre således: 6 m retstrik, 14 (18) 22 m ret/vrang, 6 m retstrik. Strik i alt 10 pinde lige op i denne inddeling.
Når du har strikket de 10 pinde og igen er på retsiden, skal du strikke det første knaphul.

Knaphul:

Strik 3 retmasker; slå tråden om højre strikkepind to gange (dvs. strikkepinden føres over tråden 2 gange); 2 m strikkes ret sammen; 1 ret. Derefter strikker du efter samme mønster som før. (Hullet kommer først til syne, når du strikker tilbage henover det stykke på vrangpinden). Når du kommer til stedet, hvor tråden er slået om, strikker du den første maske og hiver resten af den ekstra tråd af pinden. Strik de sidste 3 retmasker. Se evt video nederst i indlægget.

Nu har du strikket det første knaphul. (Hurra). Derefter strikker du igen 10 pinde (6 m retstrik, 18 m ret/vrang alt efter hvilken side du er på, 6 m retstrik); laver et nyt knaphul. Nu har du 2 knaphuller og skal i gang med at lave kraven. Hvis du strikker str. 6 og 12 mdr, så lav evt 3 knaphuller.
Kraven:

Fra retsiden; strik 14 (16) 18 m retstrikning, 6 (8) 10 m ret fra retsiden og vrang fra vrangsiden, 6 m retstrikning. Strik 4 pinde på denne måde (husk at strikke ovenstående modsat, når du er på vrangsiden).

Nu skal du lukke 12 (14) 16 m af til halshullet. Strik derefter 8 pinde lige op i samme inddeling som før. Sæt maskerne på maskeholder og lad dem hvile imens du strikker på højre forstykke. Klip garnet - husk at det skal være langt nok til at kunne blive hæftet senere.

Tag maskerne fra maskeholderen over på pinden (før pinden ind fra højre) og saml 6 m op i venstre side under knaphulskanten (således at kanten med huller ligger forrest) Strik højre halvdel på samme måde som venstre, men modsat og uden knaphuller.
Nu skal de to dele samles igen på én pind: Slå 18 (22) 26 nye m op i midten. Se evt. video nederst.
Derefter sætter du maskerne fra maskeholderne over på en pind, således at du kan strikke videre fra de 18 (22) 26 nye masker og henover det stykke, som har siddet på maskeholderen lige før. Den tråd, som du ikke bruger, lukker du af og hæfter til sidst.

Nu du strikker 4 pinde således: 6 m retstrikning, 6 (8) 10 m ret / vrang alt efter hvilken side du er på, 22 (26) 30 m retstrikning, 6 (8) 10 m ret / vrang, 6 m retstrikning.

Nu strikkes bagstykket på samme måde som forstykket før du lavede opdelingen til knaphulskanten.

Husk 11 p rib (1 ret, 1 vrang) til sidst. Luk af.
Sy siderne sammen, men lad 12 (13) 14 cm stå åben foroven til ærmegab. (Babyer har ofte tykke arme). Jeg kan godt lidt at hækle den sammen med en kontrastfarve, som også kører med rundt i ærmegabet. Det er jo en smagssag, men leg lidt med det.
Sy knapper i
Her er Asger i en stribet sag, lavet i restgran. Jeg får sjældent sat knapper i, og det fungere også fint. Ja, den dovne udgave muligvis.

Hvis I får strikket noget vildt og pænt så tag mig lidt i det. Jeg vil gerne se andres versioner.
Hjælp:

Begyndervideo. Sådan strikker du: Her

Slå masker op til efter halshullet: Her

Knaphul: her

Synes godt om

Kommentarer

TulleT
,
Det er den bedste opskrift på veste. Simpelthen dejlig nem at gå til og med gode billeder. tusind tak for det 😊
Katrine
,
Hej. Jeg sidder og er i gang med den fine vest og har et spørgsmål. Ved det første stykke glatstrik, skal man strikke til arbejdet måler 18 cm i den mindste størrelse. Er det inklusiv ribkanten i bunden eller er det kun det glatstrikkede stykke man skal måle?